Els dies 3 i 5 de maig a les 18.30h la Fundació Juan March va programar “John Milton: la seva vida, la seva obra, el seu temps”, un cicle de conferències que va permetre conèixer millor el poeta anglès John Milton. El seu coordinador, el professor de Filologia Anglesa de la Universitat Autònoma de Barcelona Joan Curbet, abordarà en dues conferències la vida i l’obra d’aquest políglota, autor d’obres mestres com Aeropagítica o El paradís perdut i considerat com un dels millors poetes de tots els temps.
A la primera conferència, Curbet traçarà dimarts 3, una semblança de Milton. Políglota i graduat per la Universitat de Cambridge, John Milton (1608-1674) és el pare d’obres mestres com El Paraíso Perdido (1667) o Aeropagitica (1644), un assaig on defensava la llibertat d’expressió i de premsa. Considerat el poeta anglès de més influència després de Shakespeare, va crear un riquíssim món poètic i va explorar la relació entre el llenguatge i la llibertat individual. Guiat pel seu compromís republicà, va participar molt activament a la Guerra Civil anglesa, prenent partit per Cromwell i assumint una postura feroçment antimonàrquica. La seva activitat literària i política li va costar la vista, i també va generar alguns dels sonets i poemes dramàtics més madurs i bells, que abordarà Curbet en aquesta primera sessió.
A la segona sessió, el dijous 5 de maig, Curbet va abordar els versos blancs del Paradís Perdut (1667), un poema èpic que narra la rebel·lió de Satanàs i d’Adam i Eva contra el Déu del Gènesi. Aquesta lectura continua sent un dels millors llocs per reflexionar sobre algunes qüestions existencials i filosòfiques, com quina és, en tota rebel·lió, la responsabilitat de cada individu; per què s’escull de vegades el mal en lloc del bé, o com poden el coneixement i saber millorar o danyar la vida dels homes i les dones. Al final de la sessió, i gràcies a la col·laboració amb Àfora Focus La 5a Paret, els actors Pere Arquillué i Cristina Plazas llegiran fragments d’aquesta obra a la versió d’Helena Tornero i sota la direcció d’Andrés Lima.