Àfora és l’àgora de Focus, un hub de pensament, un àmbit de reflexió i d’activitats que, prenent com a base la vivència escènica, té l’ànim d’incidir en la vida artística, cultural i social, al territori de la nostra influència.

Disposem de 5 àmbits d’actuació: La Fundació Romea, Àfora Edicions, La 5a Paret, Platea 618 i Espectadors

 • PRESENTACIÓ TEMPORADA ÀFORA FOCUS 2023-2024

  Àfora Focus - Dimarts 3 d'octubre a les 12:00h

  Barcelona
  Teatre Romea
  3 d'octubre de 2023
 • UN CONCERT DE NADAL AMB INTEL·LIGÈNCIA NATURAL

  Fundació Romea - Dilluns 11 de desembre a les19:00h

  En aquest acte concert es presentarà el sistema i l’aplicació Nuzic com una eina per estimular el joc de la creativitat musical mitjançant estructures numèriques.

  L’objectiu d’aquesta eina es ampliar les possibilitats de la composició musical a través dels números i millorar la intuïció artística. Així desenvolupar  un art basat en la interacció de la intel·ligència humana natural amb una eina de tecnologia especial. Pensem que la tecnologia sola no pot substituir la creativitat i que no pot haver testimoniatge de vida sense l’experiència humana crear bellesa.

  Barcelona
  Teatre Romea
  11 de desembre de 2023
 • SHAKESPEARE IN CRAZY: UN TEATRE PER A LA IRREVERÈNCIA I CONTRA LA SOLEMNITAT

  Fundació Romea -Dilluns 16 d'octubre a les 19:00h

  Manifest contra el solemne: amb intel·ligència i enginy, retorçar els dogmes, capgirar la pompa, desconfiar de la tradició, provocar l’ensopegada del majestuós, revelar la hipocresia de les formes i deixar anar el riure tot descobrint el que hi ha de còmic en els moments de gran sumptuositat i magnificència. Un tast d’alguns fragments de dues de les meves obres, set maneres de ser Hamlet i perifèria Otel·lo inspirades en els textos de Shakespeare, Hamlet i Otel·lo el moro de Venècia, són un intent de realitzar dit manifest.

  Barcelona
  Teatre Romea
  16 d'octubre de 2023
 • LA TRADUCCIÓ

  Fundació Romea - Dilluns 18 de setembre a les 19:00h

  “Vaig abandonar el llenguatge dels homes perquè se’m va fer insuportable. S’estava convertint en fals, de cap manera estava connectat amb l’ànima de tots, sinó que obeïa cada vegada més a lleis externes, obsoletes, falses, capitalistes, hostils; estava compost per paraules que ja no arribàvem a entendre, però que es diuen cada vegada més mecànicament. Com a diagrames que haguéssim après de memòria.”

  Barcelona
  Teatre Romea
  18 de setembre de 2023

Un diàleg entre l’art contemporani i les arts escèniques.

La Fundació Romea investiga formes artístiques per activar termes com el fervor, la passió, el sublim, la bellesa o la inspiració que paradoxalment provoquen incomoditat. Una incomoditat que es manifesta quan ens mostrem sensibles al món i revelem la nostra vulnerabilitat. Es podria dir que el nostre esforç busca convocar els fantasmes, com va fer Joan Fontcuberta amb l’artista Margarida Xirgu, o Eduard Márquez quan intentava, en certa manera, superar els seus fantasmes per avançar en la seva obra literària.

Web de Fundació Romea

El mur d’intersecció entre el teatre i el carrer, entre l’escenari i la societat.

En el món del teatre es coneix com a quarta paret el mur virtual que separa l’escenari dels espectadors i fa molt de temps que a la interacció actors-espectadors se l’anomena “trencar la quarta paret”.

La 5a Paret és un punt de trobada que ens permetrà atrapar conceptes sorgits de l’escenari i portar-los al camp de la filosofia, per analitzar-los des de diferents angles i formats.

En format editorial per canalitzar les necessitats de reflexió.

Un segell editorial per emparar la voluntat de permanència de l’activitat d’Àfora, i la rellevància conceptual i estètica de seleccionats textos i creadors.

Àfora Edicions neix amb la publicació de tres iniciatives editorials:

Pre-Ocupaciones, sota el títol “Paraísos Perdidos”, dedicat a identificar la nostra part sensible amb col·laboració de diferents autors com Emma Riverola, Fernando Prats, Pep Duran, Helena Tornero, Anna Malagrida, Andrés Lima, Arash Arjomandi, Eloi Fernández Porta, Enrique Ruíz Domènec, Sofía Rincón o Pablo Auladell.

Fer Mutis (Mutandis). 35 focus verbals en les arts escèniques de Màrius Serra. Un encàrrec a l’escriptor i periodista Màrius Serra sobre argot i aforismes teatrals, que ens glossarà conceptes i expressions teatrals més enllà de la seva etimologia, cercant curiositats i orígens ocults.

I l’adaptació del text teatral “Paradís Perdut” d’Helena Tornero, basat en el poema èpic de John Milton i il·lustrat per l’artista Paula Bonet.

Una connexió entre els professionals del sector teatral de Barcelona i Madrid.

618 són els quilòmetres que hi ha entre Barcelona i Madrid, els dos centres teatrals de l’Estat. Volem aprofitar aquesta ascendència per afavorir una relació més estreta entre els professionals d’ambdues ciutats, creant un circuit permanent i uns canals de relació personal, que permetin augmentar les sinergies dirigides a l’increment de la coparticipació i l’intercanvi creatiu i artístic.

PLATEA 618 comptarà amb trobades entre artistes i creadors, i entre gestors i productors, per debatre sobre preocupacions atàviques i sobre nous reptes.

Una línia directa de relació amb els públics.

I Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre. Barcelona, del 24 al 26 d’octubre de 2022 al Teatre Romea.

El primer congrés de, per i per als espectadors de teatre, que són art i part.

Té com a objectiu principal convocar els espectadors perquè reprenguin el seu protagonisme, per recuperar l’energia col·lectiva que es produeix quan connecten amb l’actuació d’actrius i actors a l’escenari.

Més de 50 convidats de 25 països, de tots els continents, es trobaran per intercanviar experiències internacionals remarcables que situen els espectadors teatrals a l’eix vertebrador de l’activitat teatral.

Més informació

SUBSCRIU-TE PER ESTAR AL DIA DE L’ACTIVITAT

  T’informem que les dades personals que facilitis en aquest formulari passaran a formar part d’un fitxer responsabilitat de SERVEIS DE L’ESPECTACLE FOCUS, SA, com a matriu del Grup Focus, i que seran tractades de conformitat amb el que disposen les normatives vigents en protecció de dades personals, el Reglament (UE) 2016/679 de 27 d’abril de 2016 (GDPR), per la qual cosa et facilitem la següent informació del tractament: aquest tractament té per finalitat l’enviament de newsletters informatives amb la possibilitat de fer segmentació de perfil per aquest propòsit. Pots exercir els drets d’accés, rectificació, portabilitat i supressió de les teves dades i de la limitació o oposició al seu tractament a l’e-mail dataprotection@grupfocus.cat o al domicili situat a C/ Àvila, 149-155, 08018 de Barcelona. També tens el dret a presentar una reclamació davant l’Autoritat de control (agpd.es) si consideres que el tractament no s’ajusta a la normativa vigent. No es comunicaran dades a tercers que no siguin empreses del Grup Focus excepte per obligació legal.