Tornar

La figura del maligne a Milton i Molière

19/07/2022

Andrés Lima i Sergi Belbel explicaran les claus de la dramatúrgia de Molière i de l’obra poètica de Milton i com la fascinació per la figura del Maligne en tots dos autors pot ser rellegida en clau actual: on trobem, en l’actualitat, els rastres més visibles, i també més ocults, del “mal”? Continua la nostra societat tan influïda per la maldat? O més concretament: per la “malignitat”?

A la programació del Teatre Grec, vinculats a l’empresa Focus, coincideixen dos grans títols de dos dels autors europeus clàssics més reputats (i coetanis: ambdós nascuts i morts durant el segle XVII): el poeta anglès John Milton i el dramaturg francès Jean-Baptiste Poquelin, Molière.

Tots dos, cadascun en el seu àmbit, presenten en les seves obres grans reflexions ètiques, morals i filosòfiques sobre la seva època. Molière té una gran fascinació per retratar personatges tenebrosos, malignes (l’hipòcrita Tartuf, però també l’avar Harpagon, el llibertí Dom Juan, en certa mesura també el misantrop Alceste i molts altres) i també per pintar amb ironia i humor els vicis més reprovables de la seva època: la falsedat, l’abús de poder, la corrupció i la frivolitat. Al mateix temps, Milton reinterpreta la Bíblia en el seu extens poema i agafa la figura de Satanàs, àngel caigut a l’infern, per explicar-nos la història de la humanitat des de la seva poderosa influència: “val més regnar a l’infern que no pas servir al cel”.

Durant l’acte, la xerrada sobre l’obra dels dos autors i sobre la seva vigència actual es complementarà amb la lectura de fragments de Paraíso perdido de Jon Milton, en la versió d’Helena Tornero que s’estrenarà al Teatre Grec a finals de juliol, i extractes de les obres Tartuf, L’avar, El misantrop i Don Juan, amb un actor i una actriu.