Tornar

L’enterrador de Paterna

15/04/2024

L’enterrador de Paterna, una trobada amb el passat conflictiu a través del teatre i la literatura
Són el teatre i la literatura uns mitjans adients per difondre la memòria històrica, aquells fets del passat que encara ens interpel·len i que cal conèixer per entomar un present i un futur cada vegada més convuls?
Podrem comprovar-ho veient el monòleg teatral L’enterrador, de Gerard Vázquez i Pepe Zapata, i la novel·la gràfica El abismo del olvido, de Paco Roca i Rodrigo Terrasa, ambdós propostes basades en la biografia real de Leoncio Badía Navarro, ‘l’enterrador de Paterna’, un republicà represaliat que només troba feina al cementiri del seu poble. Les seves reflexions i dilemes al voltant dels conflictes bèl·lics, el comportament humà en situacions límit i de com encarar el passat conflictiu, fruit d’una dura experiència pròpia, ens ajudarà a valorar com ens relacionem amb aquells fets de la nostra història que encara arrosseguem, com els centenars de fosses que resten per obrir, els milers de desapareguts o la necessitat d’una justícia reparadora, després de més de 80 anys d’acabada la Guerra Civil. El nostre enterrador, com Antígona, actuarà.
Seriem capaços de fer-ho nosaltres? Cal preservar la memòria d’aquests fets? Cal recordar o millor oblidar? Enterrar o desenterrar? Com i quan? El teatre i la literatura, com la història, poden ser magistra vitae (mestra de la vida)? Potser amb ‘L’enterrador de Paterna’ trobarem alguna resposta.
Horari:
19:00 – Conversa conduïda per Víctor Amela, amb Paco Roca i Rodrigo Terrassa, autors de El Abismo del Olvido i Gerard Vázquez i Pepe Zapata autors de L’Enterrador
20:00 – Lectura dramatitzada