Tornar

Presentació Àfora

07/07/2022

NEIX ÀFORA, L’ÀGORA DEL GRUP FOCUS

Un nou àmbit de reflexió i d’activitats que, prenent com a base la vivència escènica vol incidir en la vida artística, cultural i social.

Està formada per 5 branques: Fundació Romea, Àfora Edicions, Cinquena Paret, Platea 618 i Espectadors.
Ahir al vespre el Teatre Romea va acollir amb gran èxit la presentació d’Àfora, l’àgora del Grup Focus. Amb una espectacular posada en escena audiovisual –creada pels equips de Focus- capaç de combinar la recreació d’un senat romà a l’escenari amb una DJ Lorena a la llotja, la cita va congregar a destacats creadors, representants del sector, representants de la societat civil i dels mitjans de comunicació, així com a les màximes autoritats polítiques catalanes. A l’acte van participar Daniel Martínez, president del Grup Focus; Isabel Vidal, directora general del Grup i presidenta d’ADETCA; Félix Riera, director de la Fundació Romea; Pepe Zapata, director del TRESC i comissari del Primer Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre; Màrius Serra, periodista i escriptor; Josep Maria Pou, actor i director artístic del Teatre Romea; Javier Gomá, filòsof i director de la Fundació March; Andrés Lima, dramaturg; i l’escriptora Emma Riverola. Tant Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, com Pere Aragonès, president de la Generalitat de Catalunya, van aplaudir i felicitar el projecte en les seves respectives intervencions al final de l’acte. Tampoc no es van voler perdre el bateig d’Àfora Natàlia Garriga, consellera de Cultura de la Generalitat; Jaume Collboni, 1r tinent d’alcalde  de l’Ajuntament de Barcelona; Jordi Martí, tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat; Xavier Marcé, regidor de Turisme i Indústries Creatives, així com Fernando Cerón, subdirector general de Teatre de l’INAEM, Josep Vives, director general de Promoció Cultural i Biblioteques i Miquel Curanta, director de l’ICEC. Aquesta rellevant iniciativa arriba en el marc de celebració del 35è Aniversari del Grup Focus tot just un mes després d’inaugurar la temporada teatral amb més inversió de la seva història i de presentar Lantia Escénica, una nova unitat de producció de l’empresa amb seu a Madrid.

 

LES 5 BRANQUES D’ÀFORA

ÀFORA COMPTA AMB CINC BRANQUES QUE DEFINEIXEN LA SEVA ACTIVITAT:

Fundació Romea – Fa vint anys Focus va crear la Fundació Romea amb la voluntat d’investigar formes artístiques per activar termes com el fervor, la passió, el sublim, la bellesa o la inspiració que pradoxalment provequen incomoditat. Àfora potenciarà les activitats de la Fundació Romea.
Àfora Edicions – El segell de l’empresa per emparar la voluntat de permanència de l’activitat d’Àfora, i la rellevància conceptual i estètica de seleccionats textos i creadors. El tret de sortida el marcaran Màrius Serra amb la publicació de Fer Mutis (Mutandis). 35 focus verbals en les arts escèniques, la tercera edició de Pre-Ocupaciones, i El Paraíso perdido, publicació de l’adaptació teatral d’Helena Tornero del text de John Milton amb il·lustracions de Paula Bonet.
Cinquena Paret – El mur i el punt d’intersecció entre el teatre i el carrer, entre els artistes i la societat. És un punt de trobada que ens permetrà atrapar conceptes sorgits de l’escenari i portar-los al camp de la filosofia, per analitzar-los des de diferents angles i formats.
Platea 618 – Per contribuir a un major coneixement entre els professionals del sector de Barcelona i Madrid, Àfora promourà diverses activitats entre les quals es troba la creació d’un portal web professional al servei dels agents del sector, dels mitjans de comunicació especialitzats i de les institucions, que inclourà informació conjunta de les cartelleres i de l’activitat escènica de les dues ciutats.
Espectadors – Una línia directa de relació amb els públics, que iniciarem amb el I Congrés Internacional d’Espectadors de Teatre que se celebrarà a Barcelona el proper mes de maig. Un congrés de, per a i amb els espectadors de teatre, que el formaran una 50ª d’espectadors, de 25 països dels 5 continents.