Tornar

Ainhoa Moran

02/01/2024

Com t’autodefiniries com a espectador/a de teatre? Què t’agrada, què no? Quins tipus d’espectacles t’agraden? Quines “manies” tens? Quins hàbits? Amb qui acostumes a anar-hi?
No vaig a tot, però no m’estic de res. En especial, no m’estic de res que facin a La Villarroel o de res que hagi sentit (ràdio, amics) que potser un bon espectacle.
No m’agraden gaire les obres “per a tothom”, m’agraden les que em remoguin, siguin difícils o demanin atenció plena. Sóc feliç amb obres de 3 hores i obres de petit format en sales de 40 persones.
La meva mania és buscar sempre estar a prop del actors (feliç a les primeres files!). Un cop seleccionada l’obra, no m’agrada llegir gaire l’argument i el llibret acostumo a llegir-lo a la sortida, un cop vivida l’obra. També tinc la mania, sempre que puc, de, després de veure una obra, tornar a casa caminant (o com a mínim caminar el màxim per poder reflexionar sobre l’experiència viscuda).
Puc anar sola (ho gaudeixo molt, en especial si tinc un mal dia) o acompanyada de les meves amigues. Generalment anem en grup de dues dones. Vaig canviant de persona segons l’espectacle. Ja sé que amb unes puc anar a un tipus d’obra i amb d’altres a un altre. Amb qui també sé que puc anar a tot és amb la meva filla gran, una gran consumidora de teatre i dansa (i mig-actriu) des de ben petita.

Quines altres activitats culturals, més enllà del teatre, practiques habitualment?
Concerts i festivals de música. Dansa. Exposicions d’art.

Quin és el millor record que tens d’un espectacle de La Villarroel?
El principi d’Arquimedes em va marcar, ho reconec. A partir d’aleshores busco que tot em sorprengui o em reti o em remogui d’alguna manera com va ser el dia que vaig veure aquella obra.

I dels altres teatres de Focus (Teatre Romea, Teatre Goya, Teatre Condal)?
Al Romea hi vaig també molt. Al Goya depen de l’obra i Condal gairebé mai.
Del Romea em ve el record del plaer d’arribar fins allà, travessant la Rambla, prenent alguna cosa abans o després de l’obra pels carrers dels voltants. Sentir i veure la Barcelona turística i la Barcelona migrant i vulnerable, barrejada amb la calidesa de les iaies del teatre de diumenge a la tarda és un caldo especial per sumar-hi una bona obra. La darrera obra que em va frapar i deixar remoguda va ser la del Pere Arquillué (El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc).

Quines expectatives tens d’aquesta temporada de La Villarroel? Què destacaries dels espectacles programats? Què és el que més t’ha sorprès? Què és el que més ganes tens de veure?
M’han encantat Història d’un senglar. Si ja m’agradava el Joan Carreras (espectacular a Amèrica), ara en sóc més fan encara i el seguiré per on vagi (així que aviat el veuré a la Beckett).
El què més ganes tinc de veure: Smiley, Elling i repetir L’Illa deserta.
La que no m’atrau gaire i em sorprèn que estigui a La Villarroel és Conspiranoia (la veig, a priori, més pel Goya). Potser després en sorprèn, però d’entrada no aniria a veure-la perque, potser estic equivocada, però em sembla una comèdia “per a tothom”.

Amb quins 3 valors associes l’experiència d’anar a La Villarroel?
Qualitat.
Encert.
Reflexions sobre la vida.

Quina és la teva principal motivació per ser membre del Consell de Públics de La Villarroel?
La veritat que és un regal, doncs poder estar a prop de qui escull les obres, qui les dirigeix i qui les interpreta és molt enriquidor. I a més a més, poder comentar-ho i compartir l’experiència amb d’altres persones del Consell que gaudeixen tant i saben tant de teatre. Quin somni! Gràcies!

Per a què creus que pot servir el Consell de Públics?
Per a millorar l’experiència d’anar al teatre. Ajudar al Grup Focus a ajustar allò que encara es pot ajustar i arribar a més públics. Que pugueu perfilar millor l’estil de les obres que acull cada teatre, cercant una proposta conjunta que atregui a tothom: els que busquen obres més complexes, els que volen passar una estona, els que volen reflexionar i els que només volen guarir-se del mal temps. Desitjo que les valoracions del integrants del Consell de Públics us ajudi en tot això.

Què creus que pots aportar com a membre del Consell de Públics?
Honestedat, ganes d’ajudar i compartir, i donar a conèixer tant com pugui les obres de la temporada, així com la iniciativa.